De beste weetjes over honden eten

Er zijn veel verschillende soorten eten voor honden, welke kies je er waarom? Zit er verschil in voeding voor verschillende rassen, grootte, dieetwensen? Er zijn veel elementen om rekening mee te houden als je zoekt naar goede gezonde voeding voor jouw beste maatje en waar kan je hondenvoer bestellen? Eén van de eerste vragen die gesteld moet worden is, wat is de leeftijd van de hond? Veel voeding is gebaseerd op leeftijd en dit is vanwege verschillende hele belangrijke redenen. Allemaal dingen om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar het juiste hondenvoer voor jouw hond.

Wat voor voer is er allemaal?

Tegenwoordig zijn er veel soorten hondenvoer en veel verschillende merken, hierdoor kan je nogal overweldigd raken als baasje. Je wil natuurlijk het beste voer kopen, maar zijn dit honden brokken? Of heeft jouw viervoeter natvoer nodig? Ook is het handig om te weten hoe vaak per dag jouw hond voeding nodig heeft. Dit heeft ook te maken met hoe actief jouw hond precies is en uiteraard de grootte van de hond. Het is bij twijfel altijd handig om even in de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts dit na te vragen.

Hondenvoer, wat heeft jouw hond nodig?

Hondenvoer (juist gebalanceerd) heeft onder andere nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water. De eiwitten zorgen voor spieren en de organen om deze zo gezond mogelijk te houden. Dierlijke en plantaardige vetten zijn bedoeld om de hond energie te geven, dat gezegd hebbende de vetten moeten natuurlijk wel in balans zijn. Koolhydraten zijn een bron van vezels en belangrijk voor de spijsvertering. Vitamines en mineralen om de neus goed nat te houden en de vacht glanzend, hierdoor blijft jouw hond gezond. En als laatste water, hier zitten natuurlijk geen voedingsstoffen in maar toch is dit belangrijk dat er een juiste hoeveelheid water in voer zit. Water is goed voor de spijsvertering van de hond en voor het regelen van de lichaamstemperatuur.

Eten gebaseerd op de leeftijd van jouw hond

Veel voeding is gebaseerd op leeftijd en dit is vanwege verschillende hele belangrijke redenen. Een jonge pup heeft specifieke voeding nodig dit zodat ze gezond groot kunnen groeien. Zo bevat voeding voor een puppy in het algemeen meer eiwit, deze zijn namelijk essentieel zodat de puppy sterk wordt. Daarnaast is er een goede verhouding tussen calcium en fosfor nodig voor sterke botten. De voeding is ook qua grootte aangepast zodat de jonge puppy niet stikt in het eten en dit makkelijk kan kauwen en uiteraard ook doorslikken.

Volwassen en senioren honden

Een volwassen hond zonder een aandoening of op dieet kan vrijwel alle soort hondenvoer eten, zolang het maar geschikt is voor een volwassen hond. Meestal is een volwassen hond vanaf twee jaar en ouder. Over het algemeen zijn de ingrediënten die een hond nodig heeft in vrijwel allerlei hondenvoer te vinden.

Een senior hond meestal is dit vanaf 8 jaar en ouder, heeft meer omega 3 nodig. Daarnaast hoeft de hond niet zoveel meer energie uit voedsel te halen als dat hij of zij eerder nodig had. Dit komt omdat de hond minder rent, minder loopt en over het algemeen minder calorieën verbrand dan een jongere hond. Als je een hond dan ook normaal hondenvoer bedoeld voor een volwassen hond blijft geven kan dit leiden tot overgewicht.